miyyapi.com
Geçici Müteahhitlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır 2023 ?

Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi Nedir?

Yapı sahibinin kendi arsasına, kar amacı gütmeden kendisine ait yapıyı inşa etmek üzere müteahhitlik yetkisi almasıdır.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Sınırları Nelerdir?

Geçici müteahhitlik yetki belgesi ile tek parselde bodrum hariç en fazla iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen 1 adet yapı yapılabilir.

Sadece ilgili parsele ait yapım işinde kullanılmak ve 5 yıl içerisinde 1 defaya mahsus olmak üzere yapı sahibine tek yapı yapması için geçici müteahhitlik yetki belgesi verilir. Birden fazla parselde tekrar geçici müteahhitlik belgesi ile yapı inşa etmek için 5 yıl beklenmesi gerekmektedir.

Aynı parselde geçici müteahhitlik belgesi ile yapılacak yapıya bağlı olarak inşa edilen ağıl, kümse, depo, müştemilat gibi eklentiler aynı geçici müteahhitlik belgesi kullanılarak yapılabilir.


Geçici Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır?

Bağlı bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne aşağıdaki evraklar ile birlikte başvurularak Geçici Müteahhitlik Belgesi alınabilir.


Verilebilmesi İçin İstenen Belgeler  

 1- Tapu fotokopisi


 2- Tapu Kayıt Belgesi (e-devlet'ten alınabilir.)


 3- Nüfus Cüzdanı fotokopisi


 4- Vergi Mükellefiyet Yazısı (E-devletten alınabilir, geçici müteahhitlik için başvuracak şahısların Gelirler İdaresi Başkanlığındaki faaliyet durumu “1”  (potansiyel, aktif mükellef) olması zorunludur, vergi numarası pasif olanların vergi numaralarını ilgili vergi dairesinden aktif hale getirmesi gerekmektedir.)


 5- Müdürlüğümüz döner sermaye biriminden (0 216 687 44 00  DAHİLİ - 11 ) veya basvuru.csb.gov.tr adresinden 2.000 TL lik harç ödemesi için   referans numarası alınarak, Halk bankasına ödemenin yapılıp   dekont aslının dosya içine konulması. (havale, EFT veya    dekont fotokopisi kabul edilmemektedir.)


6- Yetki Belgesi Başvuru Formu (EK-1) 


7- Geçici Belge nosu için aşağıda bulunan geçici  müteahhitlik  yetki  belgesi  numarasının   kullanımına ilişkin   bilgilendirme doldurulacaktır.              


8- Müşterek tapularda ortaklardan noter onaylı muvafakatname istenmektedir. 


9- Vekaleten başvuru yapılması halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası   almakla ilgili  ibarenin  vekaletnamede olması zorunludur.


10- 65 yaş ve üzeri başvuru sahipleri (tapu sahibi) için sağlık kuruluşundan alınacak akıl sağlığı yerinde raporu


11- 18 yaş altındaki (rüştünü ispat etmemiş) başvuru sahipleri (tapu sahibi) için kanuni temsilcisinin muvaffaknamesi (noter onaylı)


ÖNEMLİ NOT: Geçici yapı müteahhitliği yetki belge numarası alınabilmesi için yapılacak inşaatın( Bodrum kat hariç, en çok 2 katlı olacak biçimde ) toplam inşaat alanı 500 m2’den küçük olma şartı vardır

>